Щоб проникнути в таку тонку й неосяжну, величну й багатогранну річ, як мова, треба її любити. Василь Сухомлинський

середу, 7 березня 2018 р.

І трохи про жінок...

12 жінок-винахідниць, які змінили хід історії

Історія багато разів доводила, що представниці прекрасної статі — це щось більше, ніж просто матері, дружини, дочки або сестри. У жінці прихована величезна сила і тяга до нових відкриттів, яка іноді так несправедливо забувається людством.
Щодня їхніми винаходами користуються сотні, тисячі, навіть мільйони людей. Чи могли в
и собі уявити, що бронежилет, «двірники» автівки, посудомийну машину та навіть Wi-Fi придумали жінки? Не віриш? Знайомся: 12 жінок-винахідниць, які змінили хід історії.

Циркулярна пила — Табіта Беббітт


Табіта Беббітт була звичайною ткалею у штаті Массачусетс. Жінка довго дивилася на тяжку працю своїх братів, які розпилювали колоди великою дворучною пилкою. Пані Табіта розуміла, що така робота займає багато часу і сил. Беббітт запропонувала створити пилку з круговим лезом  прототип сучасної циркулярної пилки, що значно полегшило подальшу роботу з деревом.

Технологія «стрибкових частот» — Геді Ламар


Відома акторка, одна з найкрасивіших жінок Європи Геді Ламар зробила сенсаційний винахід свого часу, без якого зараз не літали б військові супутники та не працювали б стільникові телефони. У часи Другої світової війни вона розробила технологію так званих «стрибкових частот»: система змінювала частоту радіосигналів між літаком і торпедою, якою він керував. Так ворог не міг їх перехопити. инахід Геді Ламар гарантує безпечну передачу інформації і нині використовується у мобільному зв'язку та Wi-Fi.

«Двірники» для авто — Мері Андерсон


Одного зимового дня 1903 року Мері Андерсон їхала машиною до Нью-Йорка і помітила дорогою, що водій був змушений відчиняти вікно, аби змітати сніг з лобового скла. Повернувшись додому, пані Андерсон накреслила зразок гумової лопатки, якою можна було очищати лобове скло, управляючи нею з салону.

Компілятор і мова програмування COBOL —                    Ґрейс Гоппер

Подумати тільки: Ґрейс Гоппер створила посібник з операціями комп'ютера, яким користувалися потім усі її послідовники.   У 1950 році Гоппер придумала компілятор, який переводив команди звичайною англійською мовою в машинний код. Це спростило програмістам завдання зі створення власного коду та зменшило кількість помилок.  Також пані Ґрейс — авторка однієї з найдавніших мов програмування — COBOL. Сучасні програмісти про неї навряд чи пам’ятають. І, мабуть, не здогадуються, що слово «баг» (сленгове слово у програмістів, що означає помилку, дефект) теж вперше використалаҐрейс Гоппер.

Кольорові сигнальні ракети — Марта Костон


Марта Костон рано стала вдовою з чотирма дітьми на руках та шукала шляхів заробітку. Чоловік залишив їй свою записну книгу, в якій жінка знайшла креслення факельної системи. Використовуючи її, кораблі могли б передавати один одному повідомлення вночі. Десять років Марта наполегливо працювала над вдосконаленням винаходу.
Жінка довго не могла зрозуміти, як зробити так, щоб спалахи сигнальних ракет були довгими і яскравими. Та якось вночі, спостерігаючи з дітьми за феєрверком, Марта зрозуміла: треба застосувати піротехнічні технології і у факельній системі.

Кольорові сигнальні ракети Костон активно використовувались воєнно-морським флотом США. За це жінка мала б отримати 120 000 доларів. Натомість їй заплатили лише 15 000. Решту суми флот відмовився виплачувати, обґрунтовуючи це тим, що Марта Костон — жінка.

Домашня система безпеки — Марі Ван Бріттан Браун



Марі Ван Бріттан Браун була медсестрою, і їй часто доводилося залишатися вдома наодинці. У 1960-х роках зростав рівень злочинності, а реакція поліції була повільною. Тоді разом зі своїм чоловіком Альбертом пані Ван Бріттан Браун розробила першу систему домашньої безпеки.

Матеріал для бронежилетів — Стефані Кволек

У 1946 році дівчина прийшла в компанію DuPont, прагнучи назбирати кошти на подальше навчання в медичному коледжі. Тут вона займалася перетворенням полімерів на досить міцні синтетичні волокна. Шляхом багаторазових експериментальних досліджень, Стефані винайшла легке волокно, з якого виготовляють куленепробивні жилети та інше захисне спорядження.
Так, не вступивши до медичного коледжу, пані Кволек все ж виконала своє призначення — врятувала безліч людських життів.

Глушник для автомобіля — Ель Долорес Джонс

Перші випущені автомобілі видавали страшний рев під час своєї роботи. У 1917 році американка Долорес Джонс втомилася слухати гуркіт автомобільних моторів і придумала глушник, після чого світ навколо нас став трохи тихішим.

Силікон — Патриція Біллінгс

Дівчина прагнула стати скульптором. Одного разу її гіпсова споруда покришилася. Патриція дуже засмутилася. Подальші вісім років вона експериментувала з матеріалами і винайшла такий, що виявився не тільки міцним, а ще й вогнетривким — силікон.

Коректор — Бетті Немміт Грімм

У часи, коли жила винахідниця, виправляти помилки друкарської машини було дуже складно. Дівчина почала вивчати основи хімії. Перетворивши свій гараж на майстерню, Бетті тривалий час експериментувала у себе із сумішами білого кольору. Нарешті вона отримала таку, яка затушовувала помилки, швидко сохла й допускала передрук.

Снігоприбиральна машина — Синтія Вестовер



Одного зимового дня 1892 року проста секретарка на ім’яСинтія Вестовер сконструювала «прадідуся» сучасних машин для чищення вулиць від снігу, вважаючи, що чистота повинна бути не тільки у будинку, а й на вулицях.

Підгузки — Маріон Донован

Маріон Донован була домогосподаркою і втомлювалася щоденно доглядати за кількома дітьми. Одного дня вона вирішила покінчити зі своїми муками. Жінка сіла за швейну машинку зі шматками фіранки для душу і після декількох спроб їй вдалося створити водонепроникне покриття для підгузок. На відміну від гумових підгузків, що вже були на ринку, вироби Донован не причиняли дискомфорту шкірі дитини.
Це далеко не повний перелік геніальних жінок та їхніх винаходів. Мікрохвильова піч, водяний перископ, м’ясні консерви, фільтр для кави — цей список можна продовжувати ще дуже довго. І хоча з давніх часів вважалося, що робота жінки — бути берегинею домашнього вогнища, історія доводить, що творче мислення у представниць прекрасної статі працює не гірше, ніж у чоловіків. 

Немає коментарів:

Дописати коментар